-

4 SEO-tips voor je video

Videoplatforms zoals YouTube worden alsmaar groter. Niet alleen als entertainment-websites, maar ook als volwaardige zoekmachines. En zoekmachines -zoals je hopelijk wel weet- kunnen veel voordelen opleveren voor je bedrijf. Als je een beetje bovenaan in de zoekresultaten komt te staan tenminste. Daar kun je voor zorgen door het uitvoeren van een beetje zoekmachine-optimalisatie (SEO) voor je video’s. Wij hebben 4 tips voor je:

1. De titel van je video

Net zoals de titels van blogberichten is het ook belangrijk om goede titels te gebruiken voor je YouTube-video’s. De video-zoekmachines zoals Google en YouTube kijken namelijk nog steeds vooral naar de tekst die er aan de video vast zit. Met goede titels zorg je er dus voor dat je video op de juiste manier ‘bekeken wordt’, waardoor deze dus uiteindelijk hoger geplaatst kan worden in de zoekresultaten, met als gevolg meer kijkers.

2. De beschrijving van je video en kanaal

Op YouTube kun je zowel aan je video als aan je kanaal een beschrijving meegeven. Gebruik in deze beschrijving woorden waarop je gevonden wilt worden in Google, maar overdrijf het niet. Schrijf deze teksten vooral voor ‘echte’ mensen, het moet geen onleesbare verzameling “sleutelwoorden” worden; daar kijken zoekmachines heus wel doorheen. Uiteraard kun je best een beetje creatief zijn in het gebruik van zoektermen, maar houd altijd de gebruiker in het achterhoofd. Die houdt van duidelijkheid.

3. De thumbnail van je video

Als je video in de zoekresultaten van Google komt te staan, wordt er een klein plaatje getoond: de zogenaamde thumbnail. Dit is een stilstaand beeld dat uit je video komt. Het is geen hogere wiskunde: op een ‘aantrekkelijke’ thumbnail wordt sneller geklikt dan op een onduidelijke thumbnail. Via YouTube kun je zelf bepalen welk plaatje wordt gebruikt als thumbnail. Maak gebruik van die mogelijkheid en kies een aantrekkelijk beeld.

4. De video-sitemap

Oké, nu wordt het iets technischer. Een sitemap is als het ware een routekaart waarmee je Google laat zien waar je video’s zich bevinden (dat kan op YouTube zijn, maar bijvoorbeeld ook op je website). Ook staat in een sitemap informatie waardoor Google beter in staat is te vertellen waar de video over gaat. Dit kun je aanpassen om ervoor te zorgen dat je video’s op de juiste manier gevonden worden. Zelf proberen? Google heeft een duidelijke handleiding geschreven over het maken van een video-sitemap. Probeer het gewoon!

Denk verder dan je gewend bent

Een video online plaatsen is zo gebeurd en vaak wordt het stukje SEO hierbij vergeten. Maar met de gigantische hoeveelheid aan video’s die iedere dag geüpload wordt op het internet, moet je je toch even achter de oren krabben als je nog nooit over SEO voor je video’s hebt nagedacht. Wil je meer kijkers krijgen voor je bedrijfsfilm, videoblog of animatie, noem deze twee dingen dan voortaan in één adem.


Delen met anderen?

Meer weten over SEO voor video?

Vraag het ons!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!