-

8 fouten in je videomarketing (en de oplossing)

Gebruik jij al video in je online marketingstrategie? Lukt dat een beetje of had je betere resultaten verwacht? Misschien maak jij je dan (net als de meeste bedrijven) wel schuldig aan een of meerdere van de onderstaande videomarketing-fouten:

Fout #1: tactiek is niet hetzelfde als strategie

Tactiek en strategie zijn van die buzzwoorden die je te vaak voorbij hoort komen in de marketingwereld; lekker vaag dus. Toch is er wel degelijk een verschil. De eerste fout die bedrijven maken is namelijk een gebrek aan strategie. Videomarketing vergt natuurlijk veel van je technische kennis. Je denkt na over het soort video, de manier waarop je hem gaat maken en waar de video gepubliceerd gaat worden. Als je daar eenmaal mee klaar bent ga je je afvragen; waar haal ik kijkers vandaan, toch?

Je zult misschien al begrijpen dat dit de verkeerde volgorde is. Strategie komt vóórdat je aan de slag gaat en bovenstaande tactiek gaat uitvoeren. Je moet eerst weten WAAROM je een video gaat maken en wat je voor resultaat verwacht. Doe een stapje terug en kijk naar het grote plaatje, vóórdat je jezelf begraaft in het technische werk dat bij het maken van een video komt kijken.

Zorg er dus voor dat fout #1 niet meer in je videomarketing voorkomt en bedenk eerst het volgende:

  • Wat voor soort video’s ga je maken?
  • Welke toegevoegde waarde heeft jou video?
  • Op welke manier gaat je publiek bij je video terecht komen?
  • Wat wil je dat mensen doen als ze eenmaal op je website terecht zijn gekomen?

Fout #2: onderzoek naar zoekwoorden overslaan

Misschien vind jij video’s maken vooral heel leuk, maar de meeste mensen vinden het toch nét even iets leuker als hun video ook echt kijkers trekt. En aangezien YouTube de op een na grootste zoekmachine is, is het slim om tijd uit te trekken voor onderzoek naar zoekwoorden om te zien waar jouw doelgroep eigenlijk naar op zoek is. Op die manier verschijn je sneller in de zoekresultaten van Google en YouTube als mensen op zoek gaan naar bedrijven zoals die van jou. Daarbij krijg je meteen nieuwe ideeën voor onderwerpen van je content (ook handig voor een (video)blog!).

Google heeft een handige tool, de Adwords Zoekwoordenplanner, waarmee je dit onderzoek kunt uitvoeren. Maar voor een écht succesvolle video moet je nog iets meer moeite doen. Bekijk het huidige aanbod aan video’s in jouw sector en bekijk welke onderwerpen, soorten video en stijlen succesvol zijn en neem dit mee in je eigen video. Begin dus nooit met het maken van een video voordat je zeker weet waar jouw doelgroep naar op zoek is.

Fout #3: te snel opgeven

Je hebt een paar video geüpload en bent verbaasd dat er na een aantal weken nog steeds geen resultaat te zien is. Dan stop je er maar meteen helemaal mee. Dikke kans dat je het dan opgeeft nét voordat je videomarketing vruchten ging afwerpen. Te vroeg dus. Bekijk het eens van deze kant: je bent heus niet de enige die vandaag de dag een video kan uploaden. Filmen en uploaden is niet langer weggelegd voor de bedrijven. Je moet dus wel aan je publiek bewijzen waarom ze nu juist naar jouw video’s moeten kijken en niet naar die andere 35 uur video die iedere minuut online gegooid wordt. Om dat te kunnen bereiken moet je consistent zijn en doorzetten met je video-campagne. In plaats van je YouTube-kanaal vol te proppen met tien video’s per week, kun je dus beter iedere week één keer iets uploaden voor de komende zes maanden. Dat maakt het meteen gemakkelijker om bij te houden met filmen.

Fout #4: je laten tegenhouden door techniek

Video klinkt allemaal leuk en aardig, maar er komt behoorlijk wat techniek bij kijken die je als leek niet zomaar onder de knie krijgt. Dat denk je tenminste. Goedkope en simpele manieren om een video te kunnen maken, zijn er in overvloed. Ook als je iets minder weet van het technische aspect. Optie twee zijn de “home-made” video’s die bedrijven vaak maken; een kort en simpel filmpje dat iedereen kan maken. Als zelfs dat allemaal niet voor je is weggelegd, dan kun je je video nog altijd outsourcen.

Fout #5: YouTube niet optimaal benutten

YouTube mag dan wel een zoekmachine en een videoplatform zijn, het is eigenlijk nog veel meer dan dat. Net als Facebook en Twitter -je voelt het misschien al aankomen- is YouTube ook sociaal te gebruiken. Het is een sociaal medium, of een community. Je moet het dus ook zo behandelen, anders ga je gegarandeerd de mist in. Simpelweg een video op het platform plaatsen en weglopen, hopend dat het publiek vanzelf wel zal komen, dat werkt helaas niet!

Wat dan wel weer gemakkelijk is, is dat je dezelfde strategie moet gaan gebruiken voor YouTube als voor alle andere sociale media die je bedrijf gebruikt. Communiceren, elkaar helpen (contentmarketing!) contact maken en delen met anderen staat hierbij centraal. Als je je boodschap vervolgens aanpast op het publiek (want dat verschilt) van alle sociale media, dan kom je er uiteindelijk wel. Ja, een vervelend karweitje voor velen en je kunt zeggen dat het overbodig is, maar als het je allemaal geweldig afging las je dit blogbericht niet, toch? Maak gebruik van de kans die YouTube je biedt om te luisteren naar je publiek; het podium is van jou, maar je hebt je kijkers nodig voor succes.

Fout #6: bang zijn voor de camera

Misschien heb je wel brood gegeten van de technologische hoogstandjes die er komen kijken bij het maken van een video, maar word je er helemaal niet blij van als de camera’s op je gericht zijn. Oké, sommige mensen zijn nu eenmaal niet gemaakt voor het “witte doek” en daarom zijn genoeg andere oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld ook je stem gebruiken onder een animatie-video, in plaats van zelf in beeld te zijn.

Fout #7: niet testen en optimaliseren

We snappen dat al het voorafgaande veel werk was. Je wilt nu gewoon achteroverleunen en wachten tot je video’s resultaten binnen gaan halen. Helaas pindakaas: je moet nog héél eventjes doorzetten. Als je je video’s niet test, zul je nooit weten of (en waarom) ze wel of niet goed werken. En die informatie heb je nodig als je een nieuwe video wilt gaan maken en optimaliseren. Wees niet bang, dit hoef je niet met de hand te doen. YouTube biedt fijne software waarmee je precies kunt nagaan wie er naar je video’s kijkt, waar die mensen vandaan komen, hoe lang ze blijven kijken en meer. Testen en optimaliseren bespaart tijd en geld, je weet op den duur namelijk precies wat wel en niet werkt. Daar kun je vervolgens op focussen en de rest kun je links laten liggen.

Fout #8: geen actie ondernemen

Ondanks dat dit de laatste fout in het lijstje is, is het waarschijnlijk de allergrootste fout die je kunt maken. Als je namelijk geen actie onderneemt, komt er nooit iets van je videostrategie terecht. Het is begrijpelijk dat je overweldigd wordt door alle informatie die op je afkomt als je eenmaal besluit om een video te gaan maken, maar íets doen is altijd beter dan helemaal niets doen, want ook al is je videostrategie niet helemaal perfect, bijschaven is altijd minder werk dan helemaal from scratch te beginnen.

Tot slot

Schaam je niet als sommige fouten je wel héél bekend voorkomen. Videomarketing is best moeilijk en er komt veel bij kijken. Schaam je wel als je nu nog steeds niet van plan bent om iets te gaan veranderen aan je strategie (of er überhaupt een te beginnen). Zo moeilijk is het nou ook weer niet, vooral als je de raad van dit blogbericht meeneemt.


Delen met anderen?

Hulp nodig bij je videomarketing?

Wij staan voor je klaar!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!