-

Bolle Buiken Business

Mijn vrouw is nu 22 weken zwanger. Het is een fantastische periode; ik heb niks te klagen. Al die boeken en tijdschriften die schrijven over hysterische en emotioneel onvoorspelbare vrouwen; ik geloof ze (nog) niet.

Volgens de zwangerschapskalenders in de tijdschriften is het na de ’20 weken echo’ toch echt wel tijd om inkopen te gaan doen. En mochten we het vergeten (het schijnt volstrekt normaal te zijn om dingen te vergeten tijdens de zwangerschap): daar hebben ze hele slimme marketeers voor.

Het begint bij de bekende zwangerschapdozen. Overal wordt ermee geadverteerd: “Zwanger? Vraag gratis de zwangerschapsdoos aan!” Iedere zwangere vrouw voelt zich geroepen om deze doos (Blije doos/zwangerschapsdoos/Zwangerkadoos) aan te vragen. Daarvoor moet natuurlijk wel eerst even een formuliertje worden ingevuld: naam, adres, emailadres, uitgerekende datum, etc. Gouden informatie voor marketeers!

En daarna begint het: van alle kanten stromen er folders, nieuwsbrieven, tips, waardebonnen, proefpakketjes en tijdschriften binnen voor de aanstaande moeder. De folders zijn het minst extreem: ze verschillen alleen van een ‘normale’ folder omdat ze een eigen plasticje hebben gekregen. De tijdschriften zijn al wat geraffineerder; het lijkt wel alsof men weet wanneer je ze gaat lezen. Meestal gaat dan meteen de telefoon om te vragen of het tijdschrift bevalt. (Zouden ze zelf ook doorhebben dat de vraag: “Bevalt ons tijdschrift?” best grappig is in deze situatie?)

Onpersoonlijke onzin

De emails zijn het ergst. Uiteraard heeft mijn vrouw zélf aangegeven dat ze ook informatie per email wil ontvangen, dus is er (theoretisch) geen sprake van spam. Toch doet de inhoud van sommige mails volledig afbreuk aan de (goede) naam van de afzender. De afzender (een uitgever van een babytijdschrift, winkel voor babyspullen of informatiesite voor aanstaande moeders) heeft de gegevens van mijn vrouw doorverkocht aan externe partijen. Die externe partijen versturen hun reclameboodschap dan naar mijn vrouw, maar mogen de naam van de ‘vertrouwde’ partij gebruiken. Daar is niks mis mee, maar het zorgt voor een hoop onpersoonlijke onzin in haar mailbox: “Ook zin in een actieve vakantie?”

Het woord ‘persoonlijk’ is het sleutelwoord.
Mijn vrouw zou de mails veel minder irritant vinden als de afzender moeite had gedaan om de situatie van mijn vrouw te verwerken in de reclameboodschap (haar gegevens zijn immers bekend). En trouwens: zo moeilijk kan het toch niet zijn om ‘Beste lezer’ te vervangen door ‘Beste aanstaande moeder’?

Er zijn overigens partijen die het wel snappen: die sturen een persoonlijk mailtje met nuttige informatie over de exacte periode waarin mijn vrouw nu zit. Hiervoor wordt haar uitgerekende datum gebruikt, dus een mail met ‘je baby is nu 27 cm en groeit ongeveer zestig gram per dag’ trekt meteen de aandacht. Verderop in de mail worden ‘nuttige producten’ genoemd, maar die worden geen enkele keer opgedrongen. Zo kan het dus ook.

Alles op z’n tijd

Ik vraag me af hoe goed de marketeers zich inleven in de situatie van zwangere vrouwen. Waarom komen al die folders, tijdschriften, mails en waardebonnen in dezelfde weken? Mijn vrouw is pas op de helft… Er is dus nog echt wel genoeg tijd om spullen aan te schaffen. Dat hoeft niet allemaal de komende twee weken. Doseer het iets beter en de irritatie is al een stuk minder. En folders over voedingssupplementen (met kinderen op de voorkant die al kunnen lezen) die hoeven we ook nog niet… Tegen die tijd laten we wel weer van ons horen.

O ja: het kan natuurlijk altijd nog extremer. Enkele uren nadat mijn vrouw en ik tot de conclusie waren gekomen dat haar buik nu toch écht goed begon te groeien viel er een brief van haar sportschool op de deurmat: “Beste clublid, waarom krijgt u uw buikje zo lastig weg? Gemiddeld 6,5 cm slankere buikomvang in slechts 4 weken!” De brief gaat nog een aantal alinea’s vrolijk verder over deelname aan een testonderzoek om ‘uw buikje gedag te zeggen’.

Ik vroeg me overigens af waarom deze brief nog steeds hier op tafel lag. Totdat ik de PS zag staan onderaan de brief: ‘Ook uw familie van buiten de club kan deelnemen’.
Ik ga al.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Delen met anderen?

Marketing gerichter inzetten?

Neem contact met ons op

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!