-

Contentmarketing met video: de basics

Dat video’s en marketing hand in hand gaan, is niets nieuws meer. De grotere merken weten steeds slimmer om te gaan met videoreclame (die soms opdringerige verplichte advertenties), maar ook met de video’s zelf. En dat is waar we het hier over hebben: video’s met content waar jij én je klanten blij van worden (en niet geïrriteerd).

Contentmarketing draait om het geven van relevante informatie en het oplossen van de problemen van de doelgroep. Maar dat alleen is vaak niet voldoende om je doelgroep te overtuigen om jouw content ook daadwerkelijk te lezen of te bekijken. Daarvoor heb je iets nodig dat écht aandacht trekt. Vooral als het om video’s gaat, zijn dat vaak schattige, vrolijke of grappige video’s. Dat je als organisatie hierop in moet spelen is logisch, maar hoe begin je? We zetten de basics van contentmarketing met video voor je op een rijtje.

Video is net echt…

Het grootste voordeel van een video ten opzichte van andere vormen van content, is de ervaring die het met zich meebrengt. Video is bijna net zo ‘echt’ als een live presentatie en daarom kun je met een video ook meer bereiken dan met tekst of geluid alleen. Denk aan bijvoorbeeld how-to-video’s waarin je uitleg geeft over jouw diensten of producten, video-interviews met inspirerende personen of video’s waarin je veelvoorkomende problemen van de doelgroep oplost.

Los problemen op

Mensen kopen jouw diensten of producten omdat ze een probleem willen oplossen, dus je doelgroep wil weten of jouw aanbod dat ook écht doet. Stel je een bedrijf voor dat notitieboekjes maakt. De doelgroep wil, voordat zij een keuze maakt, graag weten of na verloop van tijd de pagina’s uit het boekje niet loslaten. Hier komt een video als geroepen! Het bedrijf kan laten zien dat het notitieboekje tegen een stootje kan en dat kan ook nog eens heel vermakelijk zijn. Dat geldt overigens ook voor video’s waarin tevreden klanten aan het woord komen, of waarin je de ingewikkeldheden van je product of dienst uiteenzet.

Mensen lachen graag

Terug naar de schattige, grappige en vrolijke filmpjes. Wil je een filmpje maken dat gegarandeerd populair wordt, dan kun je deze elementen toevoegen. Toch deinzen vooral de B2B-organisaties vaak terug voor deze vorm van contentmarketing, omdat ze bang zijn om niet serieus genomen te worden. Dit is een aannemelijk bezwaar, maar je hoeft helemaal geen cabaretshow neer te zetten om humor te verwerken in je video’s. Als de doelgroep door heeft dat je jezelf af en toe niet al te serieus neemt, kan dat al genoeg zijn. Een cartoon (het liefst met hooggeplaatste personen in de hoofdrol) doet het vaak goed en omdat dit een los onderdeel is van je marketingstrategie zal de rest van je content hier niet minder serieus door worden genomen.

Uiterlijk is belangrijk

Tik ‘lelijke website’ in op Google en je zult begrijpen wat ik bedoel: lelijke vormgeving wordt niet serieus genomen. Je video kan inhoudelijk nog zo goed zijn, als hij er uiterlijk slecht uitziet zullen mensen hem niet bekijken en dat is natuurlijk zonde van het geld! Zorg dus, als je besluit om een contentvideo te gaan maken, in ieder geval voor een goede schrijver, producer, filmer en videoredacteur. Jouw doelgroep heeft een amateuristisch filmpje zo weg geklikt, dus doe het meteen goed of begin er helemaal niet aan.

Stop met onbezonnen content

Maak geen video’s omdat je ineens een goed idee hebt, maar maak video’s alsof je een marketingstrategie aan het maken bent: met een plan. Dat geldt overigens ook voor het delen en hergebruiken van je video’s, een rode draad die door je content heen loopt, zorgt ervoor dat je doelgroep sneller doorklikt en ook bij jouw andere content terecht komt.

Als je jouw videostrategie ziet als een deel van je gehele marketingstrategie, dan zul je snel zien dat samenhangende content en het recyclen van oude content je organisatie kansen kunnen bieden.


Delen met anderen?

Hulp nodig met videomarketing?

Neem vrijblijvend contact op

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!