-

Handleiding interactieve YouTube-video’s

Als foto’s al meer dan duizend woorden zeggen, dan kun je met video’s nóg meer vertellen. Maar ze zeggen lang niet alles. Dat is geen probleem voor je doe-het-zelf en huis-tuin-en-keukenvideo’s, maar een video voor je bedrijf moet wél alles zeggen wat er te zeggen valt. En dat lukt je niet met “gewone” video’s, daarvoor is nét iets extra’s nodig. Lees in dit blogbericht hoe je jouw YouTube-video’s interactief én (dus) populairder maakt.

Waarom interactief?

Interactiviteit bij video’s houdt in dat je kijkers kunnen klikken en verder kunnen zoeken op informatie die je in je video laat zien. YouTube biedt hier veel mogelijkheden voor. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je video te linken aan een andere video en vervolgens weer aan een hele afspeellijst met (jouw) video’s. Dat betekent dat een kijker die enthousiast is over één van je video’s, heel gemakkelijk een blijvende kijker kan worden. Vervolgens kunnen je kijkers zich ook nog inschrijven op jouw video-kanaal en voilà; hogere kijkersaantallen. Maar er is meer.

Bewerken

Video’s kun je niet meer bewerken (als ze eenmaal online staan) zoals je dat met blogberichten wel kunt doen. Het moet dus in één keer helemaal goed gaan. Toch is er nog een andere optie, als je erachter komt dat er toch nog een toevoeging bij je video had gemogen. YouTube heeft namelijk een mogelijkheid om opmerkingen aan je video’s toe te voegen -achteraf- zodat je je video’s altijd up-to-date kunt houden met de laatste nieuwtjes. Een lijst met je nieuwste producten, andere video’s of je blogberichten bijvoorbeeld.

Navigatie

Misschien heb je ook wel eens naar van die lange instructievideo’s gekeken waarbij je eerst de helft moest overslaan om bij het écht belangrijke gedeelte te komen. Dat is niet meer nodig als je een goede navigatie in je video aanbrengt. Dat betekent dat je een soort hoofdstukken aangeeft in je video waarmee je kijkers precies kunnen bepalen wat ze wel en niet willen zien. Dat is handig voor de kijker en geeft misschien nét de doorslag om ook je andere video’s te gaan bekijken.

YouTube Annotaties

Misschien klinkt het ingewikkeld, maar annotaties zijn (gewoon) alle opties die YouTube aanbiedt om je video interactiever te maken. De tekstballonnetjes die verschijnen en de links met extra informatie zijn hier voorbeelden van, maar ook de navigatie die hierboven beschreven staat kun je via dit kopje instellen.  Hiermee kun je achteraf extra informatie toevoegen aan je video, handig als het een actueel onderwerp is waarbij soms iets verandert.

Hoe doe je dat dan?

1. Log in bij YouTube en ga naar de video manager

2. Ga naar de annotatie-optie

3. Kies en voeg een annotatie toe aan je video

4. Klik op publiceren als je tevreden bent

Meer informatie over interactieve YouTube-video’s en annotaties vind je hier.

Zoals je ziet, de mogelijkheden om je YouTube-video nét dat extra’s te geven, worden steeds uitgebreider. Houd dus de nieuwtjes in de gaten op het gebied van video-marketing, bijvoorbeeld door het lezen van onze blogberichten.


Delen met anderen?

Nog vragen over interactieve video's?

Wij helpen je!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!