-

Move over comic sans: er is meer

Een hele blog over fonts. Is daar zoveel over te vertellen dan? Jazeker! En dan gaan we het nog niet eens over alle verschillende soorten lettertypes hebben, want dan kun je een heel boekwerk maken (die bestaan al). Nee, we gaan het hebben over het kiezen van een geschikt lettertype, want dat is best een beetje moeilijk met die wildgroei op internet. Met deze 10 tips wordt het hopelijk ietsje gemakkelijker om fonts te kiezen voor jouw website (en anders vraag je het ons gewoon!).

Weet wat er te kiezen valt

Om een beetje een overzicht te krijgen van wat er allemaal wordt aangeboden op de ‘fonts markt’, hoef je heus niet het hele internet door te spitten. Je kunt twee (en misschien nog wel meer) dingen doen: kijken naar mooie websites die al bestaan en daar inspiratie vandaan halen (niet alleen Google en bol.com, = saai), of zoeken naar blogs of een (online) catalogus met fonts.

Wees selectief

Natuurlijk moet je niet het eerste het beste lettertype kiezen dat je tegenkomt. Ten eerste om deze lelijkerds te vermijden, ten tweede omdat je dan nooit het allerbeste font voor jouw doeleinde zal vinden. Kies een lettertype dat bij je content past en dat geschikt is voor websites (dat zijn ze namelijk lang niet allemaal).

Bepaal éérst het lettertype

Kies allereerst je lettertype, voordat je de rest van je webdesign gaat maken. Een krullend en chique lettertype vraagt namelijk om een ander soort design als een recht en serieus lettertype. Dat past ook goed bij de trend van het platte webdesign, waar fonts veel meer in het middelpunt komen te staan. Meer over fonts first lees je in dit artikel. 

Bestandsgrootte

Een font komt vaak samen met verschillende opties en zelfs talen (andere schrift!), waardoor een bestand al gauw vrij groot kan zijn. Als je een font en alles er omheen aanschaft of downloadt (bijvoorbeeld van typotheque) moet je dus wel in de gaten houden dat dit ruimte inneemt. Je zou dus alle overbodige karakters hieruit kunnen schrappen, omdat de meeste browsers de helft toch niet ondersteunen.

Browser updates

Browsers hebben geregeld nieuwe updates waardoor er meer mogelijk wordt op het gebied van fonts. Nieuwe opties kunnen dan wel ineens toegevoegd worden aan je website terwijl dat eerst nog niet mogelijk was. Houd deze updates in de gaten en probeer eens iets nieuws uit als dat mogelijk is. 

Ontwerp voor het medium

Wordt jouw website alleen bekeken op een desktop (echt niet!), of wordt hij ook via tablets en smartphones bekeken? Dan is het van belang om je fonts daar op aan te passen. De proporties moeten namelijk nog steeds kloppen als de website verkleind of juist uitgerekt wordt op andere schermen. Geen superkleine details dus als je website ook mobiel bekeken wordt.

Test

Uitproberen is altijd verstandig, al helemaal als je website op meerdere mediums en browsers bekeken wordt. Kijk of je font nog steeds even mooi is als je op je smartphone kijkt, als je Internet Explorer gebruikt, of als je een Mac gebruikt. Klinkt allemaal heel logisch, maar het wordt toch vaak overgeslagen.

Probeer voordat je koopt

Dit valt eigenlijk een beetje in dezelfde categorie als het vorige punt, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je een font hebt gekocht dat eigenlijk helemaal niet zo mooi is bij de website die je in gedachte had. Selectief zijn kost meer tijd dan gewoon ‘pakken wat er te pakken valt’, maar het bespaart je uiteindelijk wel geld. De meeste font-shops hebben overigens gewoon trials waarmee je kunt uitproberen.

Bekijk ook gratis fonts

Je hoeft niet altijd geld uit te geven aan een font voor je website. Meestal staat een prijs wel meteen voor een hogere kwaliteit font, maar als je goed zoekt kom je ook mooie gratis fonts tegen. Dat kost even tijd, maar zo bespaar je dan weer geld. Het is maar waar je de meeste waarde aan hecht.

Overdrijf niet

Er is veel te krijgen, dat klopt, maar je moet niet te hebberig worden als het om fonts gaat. Een website met een ander font voor iedere regel is niet de bedoeling. Als je dan toch een fontverzameling wilt beginnen, begin dan een Pinterest bord. Gewoon voor jezelf dus.

Oja: en mocht je trouwens daadwerkelijk denken dat Comic Sans een geschikt lettertype is….


Delen met anderen?

Meer weten over de mogelijkheden van lettertypes?

Vraag het ons!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!