-

Uitlegvideo’s en lachende IKEA-mannetjes

Het zou niet nodig moeten zijn, van die frustraties waar je dagenlang nog boos van kijkt. Waarvan je absoluut niet begrijpt dat niemand ooit met een beter idee is gekomen. Toch ken ik er ook een paar (teveel). En aan één daarvan werd ik laatst nog herinnerd.

Allemaal heel leuk hoor, een nieuwe kast uitzoeken. En ook heel leuk om het eindresultaat te zien dan. Maar als je, zoals ik, geen klusjesman in dienst hebt, zorgen de stappen tussen de dichte doos en het eindresultaat voor heel wat gevloek en getier. Dé grote frustratie van waarschijnlijk iedere ‘bewoner’ is namelijk die onbegrijpelijke, ellenlange, met misplaatste lachende mannetjes (wat is hier nou grappig aan!?) gevulde handleiding van IKEA-kasten. Kan dat nou niet iets gemakkelijker?

Jawel, er is hoop. Want wat als die (ineens minder misplaatste) lachende mannetjes nou eens écht konden voordoen hoe je die scheefhangende deurtjes goed moet afstellen? En wat nou als je dat op ieder moment zou kunnen zien, of het nu vóór je aankoop is (om te kijken of je er überhaupt wel aan wilt beginnen) of erna (zodat dat klussen een stukje simpeler wordt)? Je snapt misschien al waar ik naartoe wil, want de stap naar een handleiding in de vorm van een video is helemaal niet meer zo groot.

Aandacht trekken of nuttig zijn?

Je zou het zo niet zeggen, maar er zijn nog veel ingewikkeldere producten en diensten dan de IKEA-kast. Misschien bied je wel software of koffiemachines aan? Als je alle mogelijke opties en functies in een handleiding gaat beschrijven, ben je uren bezig. Voor niets, want niemand leest dat boekwerk.

Wil je meer bezoekers voor je website genereren die oprecht geïnteresseerd zijn in je aanbod? Mensen die blij zijn met de informatie die jij ze geeft en niet geïrriteerd raken door alle reclame die alleen maar ‘Ik! Ik! Ik!’ roept? Stel dan je doelgroep centraal en help! Met een superhandige korte en efficiënte uitlegvideo. Geef nuttige informatie en je doelgroep komt vanzelf!

Uitlegvideo voor dummies

Hoe je uitlegvideo eruit gaat zien, hangt van heel veel factoren af. Je doelgroep, maar ook de context en je product of dienst zorgen ervoor dat geen enkele uitlegvideo hetzelfde kan zijn. Wat je ook met de inhoud doet, houd in ieder geval deze gouden regels in gedachte:

Houd het kort

Het hele idee van de video’s was nou net om die ellenlange handleiding te vermijden. Dus kom dan niet met een filmpje langer dan 3-5 minuten! Maak een samenvatting van de samenvatting zodat je echt alleen de essentie overhoudt. Is dat nog aan de lange kant, splits de informatie dan en maak per thema/functie een aparte video. Zie daarvoor het volgende punt:

Focus op kleine dingen

Als iemand wil weten hoe je de koffie bijvult in jouw apparaat, dan wil diegene dus niet de rest van de informatie over het apparaat óók weten. Focus dus op concrete, kleine stukjes, zodat iedereen kan kiezen wat nuttig is op dat moment. Relevant zijn!

Besteed het uit

De hoofdactiviteit van je organisatie is waarschijnlijk niet het in elkaar zetten van video’s (we snappen dat het leuk is, maar is het ook echt goed?). Daarom moet je toe kunnen geven aan je zwakke punten en bepaalde aspecten uitbesteden aan iemand die hier wél de hele dag mee bezig is. Wees niet bang dat je de controle uit handen geeft: jij blijft de opdrachtgever, dus jij beslist uiteindelijk ook of het filmpje extreem lelijk, lang of saai wordt. Als je dat wilt dan.

Gelukkig is er voor dingen die niet zo’n geweldige uitlegvideo hebben dan nog altijd YouTube, waar mensen gewoon hun zelfgemaakte uitlegvideo delen met anderen. Dat kan dan wel weer schadelijk zijn voor je imago…


Delen met anderen?

Hulp nodig met je uitlegvideo?

Neem vrijblijvend contact met ons op

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!