-

Valt er nog wat te beleven?

Soms duiken er woorden op die in korte tijd gekoesterd en aanbeden worden. Om vervolgens even later keihard te worden geplaatst in het rijtje van gemakzuchtige clichés.

Een paar jaar geleden werd het woord beleving nog maar weinig gebruikt in marketing. Totdat er een boek verscheen met de titel ‘De Beleveniseconomie’ van Joseph Pine en James H. Gilmore. De boodschap van het boek is simpel en doeltreffend: klanten willen gerust meer betalen als ze ‘iets’ als een belevenis ervaren. Iedere ondernemer zou het boek moeten lezen. Na het lezen hiervan kijk je namelijk écht anders naar je eigen bedrijf.

Toegevoegde waarde

Voorbeeld: een consument wil best meer betalen voor een kerstboom in een gezellig tuincentrum waar een Kerstman glühwein uitdeelt. Of een dagje pretpak: dat is een belevenis op zich. Een kopje koffie in een filiaal van Starbucks in New York: het is een belevenis want het draait niet alleen om het product. Het is een optelsom van product, dienst, locatie en emotie. En dat mag best wat meer kosten. De toegevoegde waarde maakt de belevenis. Althans, dat zou het moeten zijn.

Helaas zijn sommige bedrijven de afgelopen jaren doorgeslagen. Ineens moet alles een belevenis zijn. Of een beleving. ‘Beleef Pieterburen’, ‘Beleef de lente’ of ‘Beleef een dagje uit’ kunnen we nog begrijpen. Maar zodra er slogans worden gebruikt als ‘Beleef het internet’, ‘Beleef het bij autobedrijf Hylkema’ of ‘Beleef de nieuwe producten in de KPN winkel’ wordt het toch wel een doorzichtig trucje.

Op avontuur

Een belevenis is een synoniem voor avontuur. Wie het woord ‘beleef’ gebruikt, spreekt dus in feite over een avontuur. Kleine tip voor bedrijven die dolgraag ‘iets’ willen doen met de termen beleef, beleving of belevenis; vervang het woord eens door ‘avontuur’. Klopt het dan nog wel? Valt er wel écht wat te beleven? Of is ‘Op avontuur bij Autobedrijf Hylkema’ dan toch een beetje overdreven?

U kunt uw klanten niet opleggen wat zij moeten voelen. Vertel ze dus niet dat het een belevenis is, maar laat het ze zelf ervaren.


Delen met anderen?

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!