-

Is Facebook het nieuwe YouTube?

Je video’s deel je uiteraard op YouTube. Het heeft meer dan een miljard gebruikers en ieder uur wordt er voor 300 uur video geüpload. Maar is YouTube nog wel de beste manier om je (bedrijfs)video’s te delen? Onderzoek laat zien dat Facebook een inhaalslag aan het maken is, dus doe er je voordeel mee!

Is Facebook het nieuwe YouTube? Volgens een recente studie zetten steeds meer bedrijven YouTube aan de kant als ‘almachtig’ medium en wordt videocontent ook steeds vaker op Facebook gedeeld. In 2012 dachten bedrijven hier nog niet eens over na. Twee jaar later steeg het percentage bedrijven die dit wél deden met 50%, een enorme stijging dus!

Niet doen = pech

Heb je van marketing en social media geen kaas gegeten en zie je er tegenop om wéér iets nieuw te moeten leren? Dan moet ik je teleurstellen: het moet écht. Maar hoe werkt dat dan, video’s op Facebook? En moet je YouTube nu meteen helemaal aan de kant zetten? Zo rigoureus hoef je heus niet te werk te gaan. Maar de volgende 6 punten zijn toch wel absolute musts.

1. Meer video is beter

Ok, meer is niet altijd beter, maar soms wel. Vooral als je het over het aantal video’s hebt. Het Facebook-publiek (om het maar even op één hoop te gooien) kijkt veel liever naar video dan naar tekst. Doe daar je voordeel mee. Natuurlijk moet kwantiteit niet ten koste gaan van kwaliteit, maar van één Facebook-video wordt niemand overweldigd. Geef het dus een prominente rol in je videomarketing. Hoe meer je publiceert, het groter je kans dat je gezien wordt, etc.

2. Pin je video’s

Huh, pinnen is toch alleen voor Pinterest? Nee hoor. Op Facebook kun je je video’s vastmaken bovenaan je bedrijfspagina, zodat de video blijft staan, ook als je nieuwe content post. Dat is dan het eerste dat je Facebook-bezoekers zien. En wat nodigt er nu meer uit om verder te kijken dan een leuk filmpje?

3. Focus op ‘leuk’

Een saai ‘kijk hoe goed wij zijn’ filmpje hoort niet op Facebook thuis (eigenlijk hoort dat nergens thuis). Facebook is ‘leuk’ dus jouw video’s moeten dat ook zijn. Anders heeft de gemiddelde Facebook-gebruiker snel door dat hij op jouw pagina niet meer moet komen. Facebook is de plaats voor (informatief) entertainment, niet voor zware onderwerpen. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn!

4. Sla de spijker op z’n kop

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: je boodschap moet op jouw doelgroep zijn aangepast. Niet de doelgroep van de hele sector waarin jouw bedrijf zich bevindt, nee écht jouw eigen doelgroep. En het vaststellen daarvan kan best lastig zijn. Maar je kijkers worden het meest blij van een video die ‘de spijker op zijn kop slaat’, dan eentje die wel voor iedereen bedoeld kan zijn. Dit geldt trouwens niet alleen voor Facebook, maar voor al je video’s in het algemeen.

5. Wees consistent

Probeer de inhoud én de frequentie van je video’s een beetje consistent te houden. Niet de ene keer 3 video’s per week en dan weer een maand niets. Ook niet de ene keer een video in een flitsende en drukke stijl en de andere keer weer een langzame video-rondleiding. Probeer je video’s een herkenbaar aspect te geven. Daarmee bouw je een imago op. Vormgeving (graphics) kan daar een belangrijke rol bij spelen.

6. Gebruik Facebook Power Editor

Dan komen we nu bij het serieuze werk: de Facebook Power Editor. Ondanks dat dit nog niet heel bekend is, kun je met deze functie heel handig de advertenties aan de rechterkant van de Facebook-pagina maken en beheren. Dit kan ook één voor één, maar als je (aanrader!) iedere week video’s gaat posten, kun je hiermee alles in één keer voor elkaar krijgen. Duik er even in. Het maakt je leven makkelijker en kan je zichtbaarheid enorm vergroten.

Is YouTube dan helemaal niet meer relevant?

Natuurlijk wel. Gooi nou niet je hele YouTube-account meteen de prullenbak in. Dat Facebook nu erg populair aan het worden is, betekent niet dat YouTube dat nooit meer wordt. Het zijn maar trends en die veranderen. Op die trends inspelen is wel essentieel. Hup, met je video’s naar Facebook dus!


Delen met anderen?

Wat zeg je nou? Heb je helemaal geen video?

Wij wel.

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!