-

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten we weer even terug gaan naar de basis en tegelijkertijd kijken naar wat er moet gebeuren om video écht succesvol in te zetten in 2018.

Het is niet meer genoeg om video’s te publiceren die gebaseerd zijn op een (verkapte) verkoopboodschap of video’s die uitsluitend ‘zenden’. In 2018 wordt het nog belangrijker om te focussen op authentieke, betekenisvolle en krachtige boodschappen. Echte verhalen. Ja, storytelling dus.

Videomarketing blijft een slimme investering

Op bijna elk social media-platform is het mogelijk om video te plaatsen. Video blijft een makkelijk te consumeren vorm van content en dat is de reden dat het logisch zou moeten zijn voor organisaties om te blijven investeren in video. Van alle bedrijven en organisaties die al ‘iets’ met video deden in 2017, verhoogde maarliefst de helft het budget voor videomarketing in 2017.

Bedrijven zagen de ROI van video toenemen Dat was bij salesvideo’s maar ook bij minder directe vormen van videomarketing zoals een uitlegvideo/explanimation of bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen van de betreffende organisatie.

Meer dan alleen korte videocontent

In 2016 was de meeste videocontent op social media (zoals bijvoorbeeld Facebook) kort. Kijkers hadden ook een duidelijke voorkeur voor korte videocontent. Dit waren video’s van gemiddeld een minuut. Deze trend lijkt echter te veranderen.

In 2017 nam de gemiddelde kijktijd per video echter toe. Het was niet langer een uitzondering dat video’s van rond de 5 minuten goed bekeken werden. Deze trend lijkt zich door te zetten: langere videocontent wordt goed bekeken maar hier komt de open deur: het dient uiteraard wel waarde toe te voegen voor de kijker.

Zolang het voor de kijker een betekenisvolle video is, wordt de video ook gewaardeerd en krijgt de afzender van de video meer sympathie. Storytelling, oftewel het vertellen van échte verhalen, is een belangrijke manier om de relevantie van een video hoog te houden en de kijker geboeid te houden.

Focus op product, uitleg of sales

Ondanks dat de kijktijd per video dus toenam, publiceren de meeste organisaties nog steeds korte video’s zoals productievideo’s, animatie of salesvideo’s. En dat is niet zomaar.

Maar liefst 91% van consumenten in de Verenigde Staten heeft een video gekeken over een product of dienst en 84% werd overtuigd om een product of dienst te kopen na het bekijken van zo’n video. Dit laat zien dat video nog steeds een zeer grote impact heeft op het nemen van (aankoop)beslissingen.

Kwantiteit is ook van belang bij video

De hoeveelheid videocontent die jaarlijks geproduceerd wordt blijft stijgen. Dus heb je als organisatie als doel om bijvoorbeeld meer naamsbekendheid te krijgen, dan heeft het publiceren van één video weinig zin.

In een onderzoek van videoplatform Vidyard bleek dat 88% van grote organisaties en 80% van de kleinere bedrijven meer dan vijf video’s per jaar publiceren. Deze bedrijven hebben daar een hele goede reden voor: zij constateerden dat video een beter conversie heeft dan andere marketingmiddelen.

Geen reden om niet aan video te doen

Tot slot nog even onze eigen bevindingen. Tijdens gesprekken met onze opdrachtgevers merken we soms wat weerstand om ‘all in’ te gaan met video. Dat is ook logisch want het vraagt een andere manier van denken en een minder traditionele marketingaanpak.

De belangrijkste reden waarom bedrijven en organisaties terughoudend zijn hierin is vooral de ‘hoe’-vraag. Het ontbreekt vaak aan kennis en vaardigheden om video volledig op te nemen in de marketingmix.

Als bureau voor videomarketing kunnen wij je helpen. Dat begint met een vrijblijvend gesprek over je doelen, doelgroep, etc. Op basis daarvan komen we met een plan, zowel strategisch als operationeel. Door een hechte samenwerking met onze opdrachtgevers creëren we momentum en dat zorgt bijna altijd voor een versnelling van de implementatie van video. Hoe eerder je hier hiermee begint, hoe eerder je resultaat zult behalen.

Omdat dit artikel toch een beetje preken voor eigen parochie is, sluit ik graag af met een quote van het gerenommeerde zakenblad Forbes waarin zij de inzet van videomarketing bespreken: “If you have been holding off on doing video, now is the time.”

Kortom: er is geen enkele reden om terughoudend te zijn. En dat begint met een vrijblijvend gesprek. Stuur me een mailtje of bel 024 – 845 99 54


Delen met anderen?

Ook videomarketing inzetten?

Het begint met een druk op deze knop

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!