-

Viewability: een nieuwe manier om het succes van video te meten

Adverteren met video is niks nieuws meer. Manieren om het succes ervan te meten zul je dus ook wel kennen. Hoeveelheid kliks, het aantal kijkers die de volledige video-advertentie bekijken; het blijft gissen welke video’s nu echt indruk maken op de kijker en welke niet. Sinds kort is er daarom een nieuwe term in de wereld geroepen die misschien een nauwkeurigere blik kan werpen op het succes van video’s: viewability.

Viewability, wat is het?

Viewability kun je grof vertalen als “kijkbaarheid”. Het gaat er namelijk om of de kijker de kans heeft gekregen om een video daadwerkelijk te kunnen bekijken. Dit wordt gemeten aan de hand van een aantal factoren. Een video mag bijvoorbeeld niet buiten het scherm vallen of te snel weggeklikt worden. Een video-advertentie is pas viewable als minstens 50% van de advertentie-pixels zichtbaar zijn op een scherm voor minstens twee opeenvolgende seconden (MRC&IAB).

Ook als een video van één minuut twee seconden bekeken wordt, is dat niets om over te juichen. Of er een indruk achter is gelaten is nog steeds de vraag. Maar deze methode zorgt er in ieder geval voor dat je de video’s die nooit bekeken hadden kúnnen worden, niet meetelt.

Hoe staat het ervoor?

De huidige gemiddelde viewability van video’s (buiten YouTube) is 54%. Dat houdt dus in dat van iets meer dan de helft van de video’s daadwerkelijk twee aaneengesloten seconden wordt bekeken. En dat is niet superveel nee. Ter vergelijking: YouTube-video’s hebben een viewability van 91%.

Waarom zijn advertenties niet viewable

76% Van de non-viewable advertenties waren nooit echt op het scherm te zien; ze stonden op een ander tabblad, op de achtergrond of helemaal niet in het scherm. 24% Van de non-viewable ads werden weggeklikt of -gescrolld binnen twee seconden.

Videos’ op andere apparaten

Zoals we in eerdere blogberichten ook al vertelden, gaan mobiele apparaten de video-wereld overheersen. De viewability kun je verbeteren door je website -en de video’s- geschikt te maken voor verschillende apparaten zoals tablets en mobiele telefoons.

Afspeelgrootte is belangrijk

De tweede populairste afspeelgrootte met 89% viewability is 848×477. Het populairste formaat (300×250) heeft veel minder viewability, namelijk maar 20%. Zo zie je maar weer dat wat de meerderheid doet, niet altijd de beste optie is voor de kijker.

Locatie is nog veel belangrijker

De plek op een website is cruciaal voor een video. Hij mag natuurlijk niet zomaar verdwijnen tussen andere artikelen en drukke afbeeldingen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de ideale positie van advertenties en video’s. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden als je je kijkersaantallen wilt vergroten.

Waarom is deze methode beter?

Waarom moet je nu overstappen op deze manier van meten? Waarom is dit beter dan wat je al deed? Het sleutelwoord is betrouwbaarheid. Je probeert natuurlijk zo betrouwbaar mogelijk in te schatten hoe succesvol een bepaalde advertentie is/was, om daar vervolgens conclusies uit te kunnen trekken voor je volgende video’s. Met de viewability neem je in ieder geval alléén de kijkers mee in je berekening die ook daadwerkelijk de kans hebben gehad om je video te zien.

Meer weten? Het onderzoek zelf vind je hier.


Delen met anderen?

Meer informatie over succesvolle video's?

Vraag het ons!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!