-

Waarom videomarketing niet altijd goed is: een voorbeeld

Misschien wilde je er niet in meegaan, omdat het toch wel over zou waaien. Of misschien was je er nog niet aan toegekomen. Helaas voor jou, hoera voor ons: videomarketing is geen hype of trend. Het is een serieus en blijvend onderdeel van de complete marketingmix. De hoogste tijd dat je er toch maar eens over gaat nadenken dus. Toch kun je video niet zomaar overal voor gebruiken, het is niet altijd het juiste middel. Even een reality check… Hoe graag we ook het gebruik van video promoten; het is geen wondermiddel. En het is zeker niet voor elke situatie bruikbaar.

De verkeerde keuze

Er moest en zou video komen! De ondernemer was zelfs al begonnen met het bouwen van een mini tv-studio in een ongebruikte vergaderruimte. Het enthousiasme werkte aanstekelijk, maar toch voelde het erg geforceerd. Ik ben samen met hem gaan kijken naar zijn huidige contentmarketing-strategie en de manier waarop video iets zou kunnen toevoegen.

Na een lang gesprek (met wat pittige momenten) kwam de verrassende waarheid naar boven. Deze ondernemer wilde zo graag video’s maken omdat…..hij nou eenmaal graag video’s wilde maken. Hij wilde simpelweg aan alles en iedereen kunnen vertellen (en laten zien) dat hij volop bezig was met video. Het was het uitvoeren van een hobby, maar dan voor zijn bedrijf.

Vorm volgt functie

Dat de achterliggende strategie voor deze video’s niet was uitgedacht was nog niet eens zo’n hele grote schok. Wat me wel ontzettend verbaasde was de tunnelvisie van deze ondernemer. De vorm van zijn content werd belangrijker dan de functie. En dat is zonde. Vorm volgt namelijk ALTIJD functie.

De ondernemer nam mijn advies ter harte en ging weer terug naar de spreekwoordelijke tekentafel. Hij nam de tijd om de functie (oftewel het doel) van zijn content boven water te krijgen. Uiteindelijk bleek dat video helemaal geen goed idee is voor zijn bedrijf. Zijn doelgroep zou veel meer hebben aan andere vormen van content.

Contentmarketing is meer dan video

Ben eerlijk naar jezelf voordat je begint met de productie van video: is dit wel het beste middel voor je boodschap? Is dit de juiste vorm? Past een video wel bij je doelgroep en je klanten? Contentmarketing biedt veel andere mogelijkheden, zoals animaties, blogberichten, presentaties, e-books en whitepapers. Wees dus kritisch, het is geen kwestie van “pakken wat je pakken kan”!


Delen met anderen?

Weten of video ook (n)iets voor jou is?

Neem contact met ons op!

Recente oppeppers

De staat van videomarketing in 2018 - Peppermint Media
- Bouke te Pas

De staat van videomarketing in 2018

Voor merken, bedrijven en organisaties is het belangrijker dan ooit om échte verhalen te vertellen. Videomarketing is een zeer effectieve strategie en storytelling is dé manier om dit extra kracht bij te zetten. Maar het begrip storytelling lijkt inmiddels ook gebruikt te worden als hippe term om het wekelijkse marketingoverleg mee te verrijken. Dus, laten…

Lees deze oppepper!
Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden? - Peppermint Media
- Bouke te Pas

Zeg slimmerik, let je een beetje op je mooie woorden?

Heb jij ook wel eens input van een inhoudsdeskundige uit jouw organisatie gevraagd voor een nieuwsbrief, blog, script of ander soort content? En werd dit zo’n ingewikkeld verhaal dat je niet zo goed meer wist hoe je dit naar concrete output kon vertalen? Je bent zeker niet de enige. Iedereen heeft wel iemand in zijn…

Lees deze oppepper!