Alles wat je moet weten over videomarketing

Videomarketing: de kracht van video in je marketingstrategie

In de wereld van contentmarketing is videomarketing een cruciale factor geworden voor bedrijven die écht aan hun merk willen bouwen en hun doelgroep willen bereiken.

Het zal je niet ontgaan zijn: door de verdere opkomst van sociale media en de groei van online videoplatforms hebben bedrijven de mogelijkheid om hun boodschap op een krachtige en creatieve manier over te brengen. Maar hoe zit je videomarketing nou slim in als onderdeeel van je (content)marketingstrategie?

We leggen je graag uit wat videomarketing is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het kunt implementeren in je eigen marketingstrategie.

Laten we beginnen!

Hulp nodig met je videomarketing?

        
De basis

Wat is videomarketing?

Eerst maar even de basis: wat is nou eigenlijk videomarketing? Videomarketing is het gebruik van video's als onderdeel van je marketingstrategie. Simpel toch? De manier waarop je dit doet kan variëren van promotievideo's, productvideo's, animaties, uitlegvideo, how-to video's. En natuurlijk nog veel meer.

Het doel van videomarketing is om een boodschap over te brengen van jouw bedrijf, je doelgroep te informeren en de kijker te inspireren om actie te ondernemen.

Waarom is videomarketing belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom videomarketing belangrijk is voor bedrijven:

1. Video is makkelijker te consumeren dan tekst

Mensen zijn visuele wezens en vinden video's vaak aantrekkelijker dan tekst. Video's kunnen emoties beter overbrengen en de aandacht van de kijker vasthouden. Dit maakt het gemakkelijker voor bedrijven om hun boodschap op een creatieve manier over te brengen. Simpel gezegd: de kans is groter dat je doelgroep naar een video kijkt dan een tekst leest.

2. Video kan de vindbaarheid van je website verbeteren

Video's kunnen de positie van je website in zoekmachines verbeteren. Google en andere zoekmachines geven soms al voorrang aan video's omdat ze relevanter zijn dan tekstuele content.

3-1

Als je video's op je website of sociale media plaatst, kan dit helpen om je ranking in zoekmachines te verbeteren.

Kijk zelf maar eens naar de zoekresultaten in Google: vaak staan daar tegenwoordig ook video's bij. Video SEO is een serieuze kans voor veel bedrijven, maak er dus gebruik van!

3. Video's helpen bij het opbouwen van vertrouwen en relaties

Video's kunnen helpen om vertrouwen en relaties met je doelgroep op te bouwen. Als je jezelf en je bedrijf op een menselijke manier presenteert in video's, kan dit bijdragen aan de loyaliteit en vertrouwen van je klanten. Het maakt je marketing en communicatie simpelweg een stuk persoonlijker. En misschien ook nog wel leuker. Blijf wel altijd de focus houden op de belevingswereld van je doelgroep.

19

4. Video's kunnen helpen bij het verhogen van conversie

Video's kunnen helpen om de conversiepercentages te verhogen. Uit onderzoeken blijft dat mensen meer zijn geneigd om iets te kopen als ze een productvideo hebben gekeken. Ook how-to video's kunnen bijdragen aan het verhogen van de conversies omdat ze potentiële klanten kunnen helpen bij het gebruik van je product of dienst. Het simpelweg delen van je kennis door middel van een video kan dus zomaar eens zorgen voor meer leads.

     
Effectief inzetten van video

Hoe implementeer je videomarketing in jouw contentstrategie?

Nu je begrijpt waarom videomarketing zo belangrijk is, is het tijd om te kijken naar hoe je het kunt implementeren in jouw marketingstrategie. Hieronder hebben we een aantal stappen voor je opgesomd:

1. Bepaal je doelgroep

Voordat je begint met het maken van video's, moet je jouw doelgroep bepalen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar we zien nog vaak dat er 'blind' video's gemaakt worden zonder over deze stap na te denken. Bedenk dus goed:

 • Wie wil je bereiken?
 • Welke boodschap wil je overbrengen?

Door je doelgroep te bepalen kun je gerichter te werk gaan en zorgen dat je video's aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep.

Deze stap ik misschien een beetje saai maar sla 'm niet over! Neem de tijd hiervoor want het maakt de andere stappen een stuk makkelijker. Pak je persona's erbij en als je die nog niet hebt: ga er nu mee aan de slag1

11

2. Kies het juiste type video

Er zijn veel verschillende soorten video's die je kunt maken. Maar welk type moet je nou kiezen? Dat is volledig afhankelijk van jouw doel en de doelgroep.

Enkele voorbeelden zijn:

 • promotievideo's
 • how-to video's
 • productvideo's
 • animaties

Kies het type video dat het beste aansluit bij jouw doel en doelgroep. Wees echter niet bang om er een beetje mee te experimenteren!

3. Maak een productieplan

Als je eenmaal weet wat je doel is, voor wie en welk type video je wilt maken, is het tijd om een productieplan te maken.

Schrijf een script voor je video (of meerdere video's) en bedenk welke visuele elementen je wilt gebruiken. Bedenk bijvoorbeeld ook hoe je het boeiend houdt om naar te kijken. Kun je afwisselen met beelden? Kun je animatie toevoegen? Wisselen van muziek?

Een goed productieplan zorgt ervoor dat je gestructureerd te werk gaat waardoor je uiteindelijk ook effectiever video's kunt produceren.

4. Kies de juiste kanalen, monitor en optimaliseer

Als je video's hebt gemaakt, is het belangrijk om de juiste kanalen te kiezen om ze te delen. Als het goed is heb je dit al kritisch bekeken en opgenomen in je plan.

Wees ook consistent: heb je een kanaal gekozen en wordt je via hier goed op bekeken? Probeer dan vaker een video te posten om te kijken wat het effect is. Publiceer ook varianten, bijvoorbeeld een kortere versie, een versie met een andere thumbnail, etc.

Voor zakelijke video zijn Linkedin en Youtube zeer geschikt. Voor kortere video's kun je eens proberen wat het effect is van het publiceren op Instagram en Facebook.

Net als bij andere marketingstrategieën is het belangrijk om de resultaten van jouw videomarketing te monitoren en te optimaliseren.

 • Analyseer hoeveel views, likes en shares je video's hebben en kijk of je deze kunt verbeteren.
 • Pas je strategie aan als dat nodig is en blijf experimenteren met verschillende soorten video's en kanalen.

24

Zorg voor een duidelijke call to action

Een goede video sluit af met een duidelijke call to action. Wat wil je dat de kijker doet als de video is afgelopen? Denk bijvoorbeeld aan:

 • de website bezoeken (noem de link en zet deze ook in tekst in beeld)
 • iets downloaden
 • contact opnemen

Je kunt aan het einde van de video ook verwijzen naar een volgende video die aansluit bij het onderwerp en je kijker nog iets verder meeneemt in jouw wereld (of funnel).

     
Stap voor stap

Veelgestelde vragen over videomarketing

Bijna elk bedrijf dat start met videomarketing heeft dezelfde vragen. Ook zien we vaak dat (content)marketeers op dezelfde punten vastlopen. Graag geven wij je antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat voor soort video's kan ik het beste maken voor mijn bedrijf?

Er zijn veel verschillende soorten video's die je kunt maken. De beste manier is volledig afhankelijk van jouw doelstellingen en doelgroep. Enkele voorbeelden zijn promotievideo's, how-to video's, productvideo's en animaties.

Op welke kanalen kan ik mijn video's het beste delen?

Ook hiervoor geldt: dit is volledig afhankelijk van je doel en doelgroep. Zo kan een productvideo bijvoorbeeld heel effectief zijn op de homepage van je website maar niet relevant (of misschien zelfs irritant) zijn op Linkedin.

Kijk dus goed wat je doel is, waar je doelgroep behoefte aan heeft en stuur op tijd bij.

Hoe kan videomarketing bijdragen aan het verhogen van conversie?

De juiste video's kunnen enorm helpen om de conversiepercentages te verhogen. Mensen zijn meer geneigd om te kopen als ze een productvideo hebben gezien. Je maakt het simpelweg concreet, tastbaar. Dat geeft vertrouwen en iedereen weet: vertrouwen is uiteindelijk één van de beste verkoopmiddelen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn video's SEO-vriendelijk zijn?

Om ervoor te zorgen dat jouw video's SEO-vriendelijk zijn, is het belangrijk om de juiste trefwoorden te gebruiken in de titel, de beschrijving van je video (de metadescription) en de tags.

Zorg ook dat de video's op jouw website zijn ingebed en dat je gebruik maakt van gestructureerde gegevens. Vergeet ook de thumbnail van je video niet, deze kan zorgen voor extra aandacht.

2-3

Hoe kan ik mijn videomarketing-strategie optimaliseren?

Om jouw videomarketing strategie te optimaliseren, is het belangrijk om regelmatig de resultaten van jouw video's te analyseren en deze te gebruiken om je strategie aan te passen.

Blijf experimenteren met verschillende soorten video's en kanalen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Extra content

De bewezen methode

Tips voor jouw B2B videomarketing

Kickstart voor je videomarketingstrategie? We geven je graag een aantal tips die direct al voor betere video's kunnen zorgen.

Houd je video's eenvoudig:

Een veelgemaakte fout is dat er in video's te veel informatie wordt gegeven. Een video moet eenvoudig zijn. Focus op één boodschap en blijf daarbij.

Vermijd het 'overbelasten' van je publiek) met te veel tekst of visuals. Focus in plaats daarvan op het benadrukken van de belangrijkste punten. Kun je jouw onderwerp niet kort en bondig uitleggen? Maak dan sub-onderwerpen zodat je meerdere kortere video's kunt maken.

Voorbeeld:

In plaats van één video over de werking van je software kun je ook kiezen voor kortere video's over de beste werkwijze, de interface, de voordelen, etc. Als je die kortere video's dan ook nog eens optimaliseert voor SEO, dan is de kans om gevonden te worden ook groter.

Focus op kwaliteit maar overdrijf het niet

De kwaliteit van audio- en videoapparatuur is enorm toegenomen. Daardoor wordt het kinderlijk eenvoudig om video's te maken die voldoen aan de huidige norm (zoals full HD of 4K). Dit is ook wat je doelgroep verwacht.

Vaak zien we dat er wel wordt nagedacht over de camera (of het beeld) maar niet over audio of de belichting.

Pro tip: besteed extra aandacht aan je audio. Goed beeld met slechte audio is nog steeds een slechte video. Hetzelfde geldt voor slechte belichting. 

Bedenk een eigen stijl of format

Voor het maken van je brochures, websites en andere marketing- en communicatiemiddelen gebruik je waarschijnlijk een huisstijlhandboek of andere richtlijnen. Het zorgt ervoor dat je middelen herkenbaar zijn en passen bij de identiteit van je bedrijf. Doe dit ook met video's. Denk verder dan alleen een 'leuk' plaatje.

Welk format past bij jouw organisatie? Welke stijl van filmen of animatie? Wat voor belichting? Welke compositie? 

Dit is misschien wat meer geavanceerd dan je hoopt, maar het loont echt om voorbeelden te bekijken van verschillende bedrijven en aantekeningen (of screenshots) te maken van de shots die je aanspreken.

Zorg dat je video's actueel blijven

Heb je inmiddels een groot aantal video's gemaakt en gepubliceerd? Vergeet dan niet om deze bestaande video's regelmatig bij te controleren op inhoud en vorm.

Klopt het nog wat er te zien is? Wordt er gesproken over bepaalde trends die wellicht alweer achterhaald zijn? Het actualiseren van je video zorgt ervoor dat deze relevant en geloofwaardig blijft. Daarmee haal je het meeste uit je inspaningen.

Pro tip: controleer ook de beschrijving van de video's die je op Youtube hebt geplaatst: klopt de beschrijving nog? Zijn de links in de beschrijving nog relevant?

     
     

Conclusie

Videomarketing kan een hele effectieve manier zijn om jouw doelgroep te bereiken en je merk te versterken.

Door een duidelijk plan te maken, het juiste type video te kiezen en de juiste kanalen te gebruiken om jouw video's te delen, kun je het maximale uit jouw videomarketing halen.

Focus niet alleen op het 'maken' zelf en vergeet niet om jouw resultaten te monitoren en te optimaliseren. Daarmee kun je jouw strategie continu verbeteren.

Vrijblijvend sparren over jouw B2B videomarketing? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Auteur(s):

Bouke-te-Pas-Peppermint-Media

Bouke te Pas

Contentstrateeg

Vraag direct een offerte aan

Wij reageren binnen een werkdag. Spoedje? Bel dan 024 - 845 99 54

Bouke te Pas - Peppermint Media
Gerelateerde artikelen

Van ons B2B contentmarketing blog

Blijf op de hoogte van de laatste tips en trends binnen de B2B contentmarketing.

8 fouten bij je B2B videomarketing (en de oplossing)

8 fouten bij je B2B videomarketing (en de oplossing)

januari 2023 6 min read
Maak van e-learnings een visueel feestje met animatie en graphics
Peppermint-elearning-visueel

Maak van e-learnings een visueel feestje met animatie en graphics

januari 2023 5 min read
Professionele salespresentatie maken met betere beelden

Professionele salespresentatie maken met betere beelden

december 2022 5 min read