Uitlegvideo: een must voor B2B

6 min leestijd
december 2022

Uitlegvideo's zijn een cruciaal onderdeel van de marketingstrategie van elk B2B-bedrijf, omdat ze mensen aantrekken die op zoek zijn naar het beste product of de beste dienst om hun problemen op te lossen. Maar een uitlegvideo laten maken is niet zo eenvoudig als het opsommen van de voordelen van jouw bedrijf, product of dienst.

Om je op weg te helpen, volgt hier een uitleg over uitlegvideo's voor B2B-bedrijven.

Wat is een uitlegvideo?

Een uitlegvideo, ook vaak explainer video genoemd, wordt vaak gemaakt om potentiële klanten aan te trekken door ze kennis te laten maken met je bedrijf, product of dienst.

Deze video's: 

 • Zijn vaak 60 tot 90 seconden lang
 • presenteren je product of dienst en het probleem dat het oplost
 • Laten zien wie je bent als bedrijf en wat je doet

In de snelle wereld van B2B wil je publiek snel de beste oplossing. Een korte uitlegvideo kan de interesse en betrokkenheid vergroten en sneller tot de kern komen dan lange pagina's met tekst. Zelfs als je maar één uitlegvideo hebt, kun je die op meerdere platforms gebruiken. Denk maar eens aan:

 • Homepage: De homepage van je website krijgt het meeste verkeer, dus het is een no-brainer om je uitlegvideo prominent in beeld te brengen, zodat nieuwe bezoekers meteen zien wat je te bieden hebt 
 • Landingspagina's: Video's op een landingspagina trekken de aandacht en leveren hogere conversies op.
 • Sociale media: Deel je video op al je sociale mediakanalen. Zet hem bovenaan je profiel en deel hem regelmatig opnieuw om de betrokkenheid te vergroten.  
 • Retargeted advertenties: Gebruik je explainer video bij het uitvoeren van een retargeting advertentie gericht op mensen die je website hebben bezocht maar je dienst of product niet hebben gekocht. Er zijn veel redenen waarom ze nog geen actie hebben ondernomen, dus het kan geen kwaad om ze een kleine herinnering te geven en even jouw 'oplossing' weer onder de aandacht te brengen.
 • Verkoop: Of je je nu richt op een koude lead of een meeting hebt met potentiële klanten, uitlegvideo's kunnen de betrokkenheid onmiddellijk vergroten, onduidelijkheid wegnemen en tegelijkertijd tijd en moeite besparen (en het is weer eens wat anders)...

Voordelen van uitlegvideo's voor B2B-bedrijven

Terwijl korte video's en reels in populariteit toenemen, daalt de aandachtsspanne van jouw doelgroep. Daarom zijn uitlegvideo's zo'n effectieve vorm van content om je merk, product of dienst te promoten. Video is niet te verslaan als het gaat om het introduceren en informeren van potentiële klanten over je merk en diensten. 

Marketingstudies hebben aangetoond dat mensen beter reageren op verhalen dan alleen op feiten. Verhalen zijn hoe we de wereld ervaren, dus het gebruik ervan als marketinginstrument lijkt vanzelfsprekend. Verhalen helpen ons complexe concepten beter te begrijpen, informatie te ordenen en ons emotioneel te verbinden met een product of dienst. Je kunt je uitlegvideo of explainer video gebruiken om je team voor te stellen, het verhaal van je bedrijf te vertellen of te vertellen wat de inspiratie was voor de creatie van jouw product. 

Een explainer video kan de kloof tussen een hoogstaaande technologische oplossing en menselijke interesse overbruggen.

Soorten uitlegvideo's

Je kunt kiezen uit verschillende soorten uitlegvideo's of explainer video's, dus je hebt er een nodig die het beste bij jouw bedrijf past. Hoe weet je wat het beste past? Vaak is dat een kwestie van logisch nadenken over doel, doelgroep, context waarin je doelgroep de video kijkt, etc. 

Uitlegvideo animatie

Geanimeerde uitlegvideo's zijn het meest gebruikelijk en ideaal voor het uitleggen van jouw product of dienst. Een animatie laten maken is ideaal voor meer ongrijpbare of abstracte toepassingen. Kan het niet gefilmd worden? Dan is animatie ideaal? Is het lastig om te laten zien hoe iets in het echt werkt? Animatie! Uitlegvideo's als animatie bieden veel creatieve mogelijkheden en kunnen gemakkelijker worden aangepast aan productupdates of -wijzigingen. 

Live action explainer

Een Live action uitlegvideo of explainer video spreekt voor zich, omdat het echte mensen gebruikt om je product of dienst uit te leggen. Live action is een geweldige optie als je op zoek bent naar een emotionele band met je kijkers. Live-action explainers zijn doorgaans goede keuzes voor meer mensgerichte diensten of producten. Dit soort video's wordt veel toegepast in de zorg, bijvoorbeeld een kliniek. Vaak zie je dan een combinatie tussen animatie en live action. In het animatiedeel zie je de 'hoe' en in het live action-deel wordt de 'waarom' en 'wie' uitgelegd.

3D animatie uitlegvideo

3D-animatievideo's zijn een fantastische manier om producten te demonstreren die nog in ontwikkeling zijn of die zich niet goed laten vertalen naar live-actie. 3D-objecten bewegen en draaien in de ruimte als gewone objecten, waardoor een krachtigere presentatie ontstaat. Ideaal voor vastgoed dat nog niet bestaat, een product dat je 'van binnen' wilt laten zien, of een medische ingreep die alleen focust op de essentie.

Whiteboard animatie

Whiteboard animatie is een lastiger type B2B animatie voor explainer video's. Niet omdat het moeilijker is dan andere types, maar wel omdat het je concept kan verpesten. Whiteboard animatie toont een verhaal op een whiteboard en gebruikt artwork dat er handgetekend uitziet. Correct uitgevoerd kan het artistiek en impactvol zijn, perfect voor wie een kleiner budget heeft. Zorg er echter voor dat je een hoogwaardig videomarketingbedrijf kiest met een goed portfolio, niet zomaar de laagste bieder. Whiteboard animaties zijn inmiddels zo 'standaard' geworden dat het bijna gezien wordt als de low-budget oplossing voor een animatie. Daarnaast is het lastig om een whiteboard animatie echt in de stijl van je eigen bedrijf, product of dienst te krijgen. De look en feel ervan is vaak te algemeen. Ons advies: zet deze vorm dus alleen in als je geen andere mogelijkheden hebt.

Screencast explainer video

Screencast explainer video's gebruiken beelden van een scherm terwijl ze een website, software of applicatie demonstreren terwijl deze in gebruik is. Het is een uitstekende optie om te laten zien hoe een toepassing zoals software werkt. Je laat gebruikers zien hoe ze met de dienst of het product kunnen omgaan zonder dat ze hele pagina's met instructies moeten lezen. Screencast video's kosten vaak minder dan andere explainer opties; het is echter essentieel dat je investeert in een gerenommeerd en vakkundig bedrijf bij het maken van een topkwaliteit video want een goede screencast gebruikt ook titels en graphics, een professionele voiceover en maakt een goede afweging qua structuur en opzet.

Tips voor het maken van een succesvolle uitlegvideo

Zodra je het type uitlegvideo of explainer video voor je product of dienst hebt gekozen, is de volgende stap het schrijven van het script. Volg deze best practices om korte, impactvolle video's te maken:

Houd het kort en bondig

Hoewel je instinct misschien is om potentiële klanten alles over je bedrijf te vertellen, geldt ook hier: less = more. 

Het moeilijkste bij het maken van een uitlegvideo is de drang weerstaan om in detail te treden over je product. Houd het simpel en concentreer je op vier onderwerpen:

 • Probleem: het probleem dat je klant heeft
 • Oplossing: jouw product is het antwoord op dat probleem
 • Hoe het werkt: hoe je product hun probleem oplost
 • Oproep tot actie: moedig klanten aan om contact met je op te nemen of de volgende stap te nemen om je product te kopen  

Het script is essentieel

De essentie voor het maken van een succesvolle uitlegvideo of explainer video voor bedrijven is een sterk script. Hierbij kan het enorm helpen om je script door een externe partij te laten schrijven. Iemand 'van buitenaf' kan met een frisse blik naar je dienst of product  kijken en nét even anders uitleggen wat je doet. Vaak gebeurt dit op een manier die eenvoudiger te begrijpen is voor mensen die niet in je vakgebied zitten. Ook is het vaak net iets luchtiger dan wanneer je het zelf zou schrijven.

👉 Weten hoe je een goed script schrijft? Zelf beginnen met de basis? Download dan gratis onze B2B Video Script Template

De "Video" in Explainer Video

Zodra je het script hebt behandeld, is het visuele aspect de volgende stap. Je wilt vooral dat je video er professioneel uitziet en ook zo klinkt. Gebruik visuals om je verhaal te versterken en de boodschap te versterken in plaats van af te leiden. Lees meer over de werkwijze animatie maken over het gebruik van de juiste beelden. 

Focus op je Unique Selling Proposition

Nog heel even terug naar de essentie: wat je product of dienst ook biedt, weersta de verleiding om in korte tijd zoveel mogelijk kenmerken te vertellen of demonstreren. Hou het simpel. Blijf de focus houden op de voordelen van je product. Hoe kan je doelgroep voordeel halen uit je product, dienst of bedrijf?Focus op wat je product onderscheidt van de concurrentie.

Conclusie

Zoals bij alle beslissingen die je neemt bij de marketing van je bedrijf, hangt het type video dat je kiest af van je specifieke oplossing in combinatie met:

 • Merkpersoonlijkheid
 • Doelgroep 
 • Marketingdoelstellingen

Welke stijl uitlegvideo of explainer video je ook kiest, zorg ervoor dat deze consistent is met de persoonlijkheid van je merk. Houd vooral de algemene best practices voor video's in gedachten: vertel een intrigerend verhaal, houd het kort en richt je op de behoeften van je publiek. 

Ben je klaar om de content van je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Laat Peppermint Media je begeleiden bij het maken en inzetten van uitlegvideo's. Bel ons via 024-845 99 54 voor meer advies of vraag direct een offerte aan.

B2B Contentmarketing - CTA