5 onmisbare video's voor jouw B2B marketing

5 min leestijd
oktober 2022

Het is cruciaal om de voordelen en features van jouw productie, dienst of bedrijf uit te leggen op een manier die eenvoudig te begrijpen is. Videomarketing is één van de krachtigste hulpmiddelen die marketeers in hun arsenaal hebben om dit doel te bereiken.

Bij de term videomarketing denk je misschien meteen aan een animatie laten maken maar het is veel meer dan dat. Het gaat om de juiste video's maken, publiceren, maar natuurlijk ook over video SEO: oftewel goed gevonden worden met je SaaS-video's.

B2B bedrijven nemen het inzetten van videomarketing zeer serieus. Volgens een recent onderzoek beweert 83% van de marketeers dat video hen helpt bij het genereren van leads.

En volgens een onderzoek van Linkedin zijn gebruikers 20x meer geneigd om een video op LinkedIn te delen dan elk ander type bericht.

In dit artikel bespreek ik 5 soorten video's die je voor jouw B2B contentmarketing kunt opnemen en die je zullen helpen de merkbekendheid van jouw bedrijf te vergroten, betere leads te krijgen en de conversie te verhogen.

Klaar? Daar gaan we!

1. Explainer video’s

Bij een animatie laten maken wordt vaak direct gedacht aan een explainer video: een korte animatie die uitlegt hoe iets werkt en/of wat de voordelen daarvan zijn. Denk aan het beschrijven van het probleem van je doelgroep en de oplossing die jouw software biedt.

Doelgroep verwacht een explainer video

Een explainer video is een krachtig middel om je doelgroep snel op de hoogte te stellen van wat jij aanbiedt. Explainer video's moeten wat ons betreft deel uitmaken van de contentstrategie van elk merk.

Sterker nog: jouw potentiele klanten verwachten ook echt een video als ze jouw website bezoeken.

Een goede explainer video laten maken kan ook helpen jouw inbound marketing te stimuleren en bij te dragen om je te positioneren als thought leader in de sector. De meest succesvolle bedrijven hebben één of meerdere explainer video’s.

De kern van jouw video

Belangrijk aandachtspunt: hoewel de vorm van de animatie natuurlijk het meest tot de verbeelding spreekt, is dat niet het meest belangrijk. Keer op keer zien we dat er in de beginfase te veel gefocust wordt op plaatjes in plaats van de inhoud. Dat klinkt misschien tegenstrijdig bij het maken van een video, maar het is wel gevaarlijk.

Dit heeft namelijk vaak als gevolg dat er wel een mooie explainer video is gemaakt, maar niet eentje die ook daadwerkelijk voor conversie zorgt. Zonde! 

Om dit op te lossen hebben wij de Animatie Kickstart bedacht: voor een bescheiden bedrag helpen wij je 1:1 met het belangrijkste aspect van je animatie: de inhoud, het script. Dat is de essentie waarop je de rest kunt gaan bouwen.

Bekijk een voorbeeld van een recente explainer video die we maakten voor Deapr:

 

2. Demovideo's

Zoals blijkt uit het vorige punt: een explainer video vertelt vooral de ‘waarom’. Een demovideo legt uit hoe  iets werkt.

Een demovideo laat het dus concreet zien. Daarmee spelen dit soort video’s een belangrijke rol bij het overtuigen van klanten om jouw product of dienst te kopen of te proberen.

Een demovideo overtuigt voor softwarebedrijven

De marketing van jouw softwarebedrijf  een boost geven? Maarliefst 84% van de klanten zegt te zijn overgehaald tot aankoop na het bekijken van een productvideo.

Een goed voorbeeld is Vidyard. Zij bieden hostingoplossingen voor video. Toen zij een demovideo op hun landingspagina plaatsten, steeg hun conversiepercentage met 69%!

Soms is het echt zo simpel: plaats een duidelijke demovideo om te laten zien hoe jouw software werkt en dit kan de potentiele klant genoeg overtuigen om de volgende stap met jouw bedrijf in te gaan.

Bekijk hieronder een recente demovideo die we maakten voor PSOhub. Dit is een goed voorbeeld van een simpele maar zeer effectieve demovideo die ingezet kan worden om bestaande klanten beter van dienst te kunnen zijn, maar ook om potentiele gebruikers kennis te laten maken met de software.

 

3. Testimonialvideo’s

Testimonialvideo's zijn een effectieve manier om je potentiële klanten op een eerlijke en niet-gescripte manier de ervaringen van anderen met je bedrijf te laten zien.

Deze video’s behoren tot de meest effectieve instrumenten die een marketingteam kan inzetten om de geloofwaardigheid van het merk te vergroten en klanten te converteren.

In de taal van de klant

Zie dit soort video’s niet alleen als een mooi middel om ‘bewijs te leveren’ dat je klanten tevreden zijn want er is nog een belangrijk punt. Vaak leggen klanten namelijk in hun eigen woorden uit wat hun probleem was en hoe jouw product of dienst dit voor ze oplost.

De manier waarop ze dat vertellen is hun verhaal. En de kans is heel groot dat anderen precies dezelfde problemen hebben, dezelfde woorden gebruiken, etc.

Je kunt dus urenlang nadenken over de juiste manier om jouw potentiele klant aan te spreken, of je laat je huidige klanten het gewoon doen...

Videomarketing content B2B

4. Video's voor klantenservice/support

Het maken van supportvideo's is een geweldige manier om een relatie met jouw klanten te blijven onderhouden, zelfs nadat ze bij jou hebben gekocht.

Supportvideo's kunnen je klanten helpen om jouw product effectiever te gebruiken. Het neemt frustratie weg en je laat meteen zien hoeveel je daadwerkelijk geeft om je gebruikers.

Video als aanvulling

Natuurlijk is het belangrijk om ook een geschreven handleiding voor je product te hebben. Ook het plaatsen van uitgeschreven FAQ’s op je website is logisch. Maar toch zijn video's veel effectiever dan geschreven content voor het verstrekken van essentiële informatie. Voor veel gebruikers is het kijken van een video stukken eenvoudiger (en minder intens) dan het lezen van teksten.

Extra tip: plaats deze video’s op zowel je website als YouTube en zorg ervoor dat mensen reacties kunnen achterlaten op de video. Vaak worden daar namelijk ook nog (vervolg)vragen gesteld. Bekijk een paar keer per dag of er nieuwe vragen zijn, beantwoord deze en wees meteen kritisch: zijn er misschien vragen/problemen die input zijn voor een nieuwe video?

Videomarketing - Peppermint Media

5. Video's over de bedrijfscultuur

Een kijkje geven in de keuken van je bedrijf? Op zoek naar personeel en potentiele medewerkers laten zien hoe leuk het bij jullie écht is? Video's over de bedrijfscultuur zijn essentieel!

Juist als bijvoorbeeld techbedrijf is het belangrijk om ‘je gezicht’ te laten zien. Vaak maken bedrijven dit soort video's door werknemers aan het woord te laten over de werkcultuur van het bedrijf. Je kunt er een schepje bovenop doen door meer persoonlijke beelden te laten zien, een kijkje achter de schermen te geven bij het maken van je software, het (deels) filmen van een personeelsuitje, etc.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande video van Zendesk, een SaaS-bedrijf voor klantenondersteuning. In een paar minuten maak je kennis met hun oplossing, bedrijfscultuur, etc.

 

Conclusie

Het toevoegen van video's aan jouw contentstrategie is niet langer een optie, maar een noodzaak. Het creëren van voldoende videocontent voor marketingdoeleinden is echter veel werk en ja: dat schrikt marketeers nogal eens af. Maar: negeer het niet.

Ook met kleine stappen kom je een heel eind. Zie het als een 'ongoing' proces. Waarschijnlijk ben je met jouw bedrijf ook ooit zo begonnen met bloggen.

Met de genoemde typen video's kun je het soort content dat je maakt voor jouw bedrijf flink afwisselen, waardoor je een groter publiek kunt bereiken, de bekendheid van je merk kunt vergroten en de verkoop kunt verhogen. Doen!

Weten hoe je voor jouw bedrijf slimmer gebruik kunt maken van video? Plan vrijblijvend een call met Bouke om te bekijken hoe we jouw bedrijf zouden kunnen helpen.

 

B2B Contentmarketing - CTA