8 fouten bij je B2B videomarketing (en de oplossing)

6 min leestijd
januari 2023

Gebruik jij al videomarketing als onderdeel van je B2B marketingstrategie? Lukt dat een beetje of had je betere resultaten verwacht? Als het resultaat achterblijft dan maak jij je misschien wel schuldig aan een of meerdere van de onderstaande videomarketing-fouten:

#1: Videomarketing begint met strategie en niet met tactiek en operatie

De eerste fout die bedrijven vaak maken bij videomarketing is het negeren van een strategie en meteen in het operationele deel te duiken. Wat we vaak zien gebeuren: je denkt na over het soort video, de manier waarop je hem gaat maken en waar de video gepubliceerd gaat worden.

Als je daar eenmaal mee klaar bent ga je je afvragen; waar haal ik kijkers vandaan, toch? Je zult misschien al begrijpen dat dit de verkeerde volgorde is.

Strategie komt vóórdat je aan de slag gaat en tactieken gaat uitvoeren. Dus: strategie, tactiek, operatie. Je moet eerst weten WAAROM je een video gaat maken en wat je voor resultaat verwacht. Klinkt het als een open deur? Dat komt omdat het ook een enorme open deur is... En toch zien we het keer op keer: na het vallen van het woord 'videomarketing' wordt er direct nagedacht over de  'hoe': de tactiek of het operationele dus.

Doe een stapje terug en kijk naar het grote plaatje vóórdat je jezelf begraaft in het werk dat bij het maken van een video komt kijken. Zorg er dus voor dat fout #1 niet meer in je videomarketing voorkomt en bedenk eerst het volgende:

  • Waarom wil je deze video's maken?
  • Welke toegevoegde waarde heeft jou video?
  • Op welke manier gaat je publiek bij je video terecht komen?
  • Wat wil je dat mensen doen als ze eenmaal op je website terecht zijn gekomen?

#2: Video SEO overslaan

Misschien vind jij video’s maken vooral heel leuk, maar de meeste mensen vinden het toch nét even iets leuker als hun video ook echt kijkers trekt. En aangezien YouTube de op één na grootste zoekmachine is, is het slim om tijd uit te trekken voor video SEO oftewel onderzoek naar zoekwoorden om te zien waar jouw doelgroep eigenlijk écht naar op zoek is.

Op die manier verschijn je sneller in de zoekresultaten van Google en YouTube als mensen op zoek gaan naar bedrijven zoals die van jou. Daarbij krijg je meteen nieuwe ideeën voor onderwerpen van je content (ook handig voor een (video)blog!).

Voor een écht succesvolle video moet je overigens wel iets meer moeite doen.

👉 Bekijk het huidige aanbod aan video’s in jouw sector en bekijk welke onderwerpen, soorten video en stijlen succesvol zijn en neem dit mee in je eigen videostrategie. Kopieer het niet klakkeloos, maar zie het als een slim startpunt.

Begin dus nooit met het maken van een video voordat je zeker weet waar jouw doelgroep naar op zoek is zoals we ook bij fout 1 al noemden.

3-1

#3: Te snel opgeven

Je hebt een paar video's geüpload en bent verbaasd dat er na een aantal weken nog steeds geen resultaat te zien is. Dan stop je er maar meteen helemaal mee. Dikke kans dat je het dan opgeeft nét voordat je videomarketing vruchten gaat afwerpen. Te vroeg dus.

Bekijk het eens van deze kant: je bent heus niet de enige die vandaag de dag een video kan uploaden. Filmen en uploaden is niet langer weggelegd voor alleen bedrijven. Je moet dus wel aan je publiek bewijzen waarom ze nu juist naar jouw video’s moeten kijken en niet naar die andere uren aan video die iedere minuut online gegooid wordt.

Om dat te kunnen bereiken moet je consistent zijn en doorzetten met je video-campagne. In plaats van je YouTube-kanaal vol te proppen met tien video’s per week, kun je dus beter iedere week één keer iets uploaden voor de komende zes maanden. Dat maakt het meteen gemakkelijker om bij te houden.

#4: Je laten tegenhouden door techniek

Video klinkt allemaal leuk en aardig, maar er komt behoorlijk wat techniek bij kijken die je als leek niet zomaar onder de knie krijgt. Dat denk je tenminste. Goedkope en simpele manieren om een video te kunnen maken, zijn er in overvloed. Ook als je iets minder weet van het technische aspect. Een kort en simpel filmpje dat iedereen kan maken. Het zorgt zelfs voor een authentiek karakter van je filmpje. Pas wel op, want het lijntje tussen authentiek en amateuristisch kan nogal dun worden bij video.

En oja en als het echt niet lukt (of je hebt er geen zin in) kun je het altijd nog uitbesteden.

#5: YouTube niet optimaal benutten

YouTube mag dan wel een zoekmachine én een videoplatform zijn, het is eigenlijk nog veel meer dan dat. Net als Facebook en Twitter -je voelt het misschien al aankomen- is YouTube ook sociaal te gebruiken. Het is een sociaal medium, of een community. Je moet het dus ook zo behandelen, anders ga je gegarandeerd de mist in. Simpelweg een video op het platform plaatsen en weglopen, hopend dat het publiek vanzelf wel zal komen, dat werkt helaas niet!

Wat dan wel weer gemakkelijk is, is dat je dezelfde strategie kunt gaan gebruiken voor YouTube als voor alle andere sociale media die je bedrijf gebruikt.

Communiceren, elkaar helpen (contentmarketing!), contact maken en delen met anderen staat hierbij centraal. Als je je boodschap vervolgens aanpast aan het publiek (want dat verschilt) van alle sociale media, dan kom je er uiteindelijk wel.

Ja, een vervelend karweitje voor velen en je kunt zeggen dat het overbodig is, maar als het je allemaal geweldig afging las je dit blogbericht niet, toch? Maak gebruik van de kans die YouTube je biedt om te luisteren naar je publiek; het podium is van jou, maar je hebt je kijkers nodig voor succes.

2-3

#6: Denken dat er altijd een camera nodig is

Misschien heb je wel brood gegeten van de technologische hoogstandjes die er komen kijken bij het maken van een video, maar word je er gewoon niet blij van als de camera’s op je gericht zijn. Oké, sommige mensen zijn nu eenmaal niet gemaakt voor het “witte doek” en daarom zijn genoeg andere oplossingen.

Een animatie laten maken is ook een goed idee om je videomarketing een flinke boost te geven. Animatie kan namelijk op honderden manieren worden ingezet.

Om het toch nog enigszins 'eigen' te maken kun je bijvoorbeeld ook je stem (of van een collega) gebruiken onder een animatievideo.

Er zijn tientallen manieren om video's te maken zonder dat er een camera nodig is. Denk dus out of the box!

#7: Niet testen en optimaliseren

We snappen dat al het voorafgaande veel werk is. Je wilt nu gewoon achteroverleunen en wachten tot je video’s resultaten gaan opleveren. Helaas pindakaas: je moet nog héél eventjes doorzetten.

Als je je video’s niet test, zul je nooit weten of (en waarom) ze wel of niet goed werken. En die informatie heb je nodig als je een nieuwe video wilt gaan maken en optimaliseren. Wees niet bang, dit hoef je niet met de hand te doen. YouTube biedt genoeg tools waarmee je precies kunt nagaan wie er naar je video’s kijkt, waar die mensen vandaan komen, hoe lang ze blijven kijken en meer.

Testen en optimaliseren bespaart tijd en geld, je weet op den duur namelijk precies wat wel en niet werkt. Daar kun je vervolgens op focussen en de rest kun je links laten liggen.

4

#8: Geen actie ondernemen

Ondanks dat dit de laatste fout in het lijstje is, is het waarschijnlijk de allergrootste fout die je kunt maken. Als je namelijk geen actie onderneemt, komt er nooit iets van je videomarketingstrategie terecht.

Het is begrijpelijk dat je overweldigd wordt door alle informatie en taken die op je afkomen als je eenmaal besluit om een video te gaan maken, maar íets doen is altijd beter dan helemaal niets doen. Ook al is je videostrategie niet helemaal perfect, bijschaven is altijd minder werk dan helemaal from scratch te beginnen. Dus: start.

Conclusie

Anno 2023 kun je videomarketing niet meer negeren. Vooral binnen de B2B dienstverlening zien we dat veel bedrijven echter nog steeds afwachtend zijn. Er is geen reden om te wachten. Begin gewoon. Experimenteer. Vraag je doelgroep wat ze er van vonden. Stuur bij. En uiteindelijk: zet door.

Ook plannen om videomarketing nu eindelijk eens goed aan te pakken? We nodigen je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen wij je helpen om een simpel maar doeltreffend plan van aanpak te maken. Neem contact met ons op.

Peppermint_B2B-Script-template