Maak van e-learnings een visueel feestje met animatie en graphics

5 min leestijd
januari 2023

E-learnings zijn een krachtig middel voor bedrijven om werknemers op te leiden en bij te scholen. Maar hoe hou je iedereen geïnteresseerd en betrokken? Want laten we eerlijk zijn, niemand houdt van saaie en langdradige content. Je raakt snel afgeleid als alles saai klinkt en er saai uiziet. Maar er is een oplossing.

Door het gebruik van duidelijke maar luchtige visuals, afbeeldingen en graphics wordt je e-learning ineens een stuk interessanter. Het houdt de aandacht van leerlingen vast en helpt de informatie beter te begrijpen. 

In dit artikel geven we tips voor o.a. het gebruik van animatie en infographics voor jouw e-learning. Maak er een visueel feestje van!

Maak je e-learning visueel aantrekkelijk

Visuals, afbeeldingen of graphics zijn de kers op de taart van een e-learning. Ze zorgen ervoor dat jouw e-learning er aantrekkelijk uitziet en het helpt leerlingen om complexe onderwerpen beter te begrijpen. Maar wat maakt visuals zo belangrijk in e-learning?

Visuele informatie wordt beter onthouden

Ten eerste helpen visuals de aandacht van de leerlingen vast te houden. Mensen zijn visuele wezens en we onthouden visuele informatie beter dan alleen tekst. Dit geldt vooral voor e-learning cursussen waar de leerlingen vaak een lange tijd naar een scherm kijkt. Met visuals breken we de monotonie van alleen tekst en houden we de leerlingen geïnteresseerd.

Complexe processen worden aantrekkelijk(er) met de juiste visuals

Ten tweede helpen de juiste visuals bij het overbrengen van complexe concepten of processen. Het gebruik van (alleen) tekst werkt niet, dat hadden we al ontdekt, maar vergis je ook niet in het gebruik van verkeerde visuals. Vaak zien we bijvoorbeeld dat een complex concept of proces wordt vereenvoudigd maar dat dit nog steeds veel te ingewikkeld is voor de kijker. Een ingewikkeld proces of schema kan te overweldigend zijn om in het geheel te bekijken. Door het nog verder te vereenvoudigen of in stukken te knippen wordt de boodschap ineens stukken beter ‘verteerbaar’.

Visuals en graphics kosten minder energie

Ten derde kunnen visuals helpen om de overvloed aan informatie te beperken. Het volgen van een e-learning kost energie. Het lezen van tekst kost energie. Het verwerken van informatie kost energie. Daarom kun je na het volgen van een e-learning volledig uitgeblust zijn. Met de juist visuals en graphics kun je bepaalde informatie presenteren op een beknopte en aantrekkelijke manier. Hierdoor vormt het voor de kijker/leerling een minder grote belasting in het cognitief proces. Informatie wordt simpelweg gemakkelijker onthouden en het versnelt het leerproces.

Visuele content die relevant is

Het is belangrijk om te onthouden dat visuele content in je e-learning alleen nuttig is als het daadwerkelijk relevant is. De afbeeldingen of visuals moeten bijdragen aan de begrijpelijkheid van de informatie. Het is niet de bedoeling om alleen visuals te gebruiken om je e-learning op te fleuren. Laat het echt visuele ondersteuning zijn voor de inhoud. We zien nog regelmatig dat bepaalde slides in een e-learning (stock)foto’s hebben van mensen in een bepaalde situatie die geen enkele relatie hebben tot het onderwerp. In zo’n geval is het dus puur voor de vorm en dat werkt niet. Sterker nog: wellicht leidt het alleen nog maar extra af. Daarom is het belangrijk dat het samenstellen van de inhoud en het visueel ontwerp samengaan.

Animatie in e-learnings

Een animatie laten maken kan je helpen om complexe onderwerpen in je e-learning eenvoudiger te maken. Animatie is een krachtig hulpmiddel dat bedrijven kunnen inzetten als bijvoorbeeld bepaalde content in je e-learning stap voor stap te zien moet zijn. Denk hierbij aan instructie van een ingewikkeld proces of apparaat.

Studies tonen aan dat het gebruik van multimedia het begrip en de retentie van informatie kan verhogen. Ook is een animatie maken de ideale vorm om bepaalde processen te visualiseren of een concept op een visueel aantrekkelijke manier te verduidelijken Bovendien kan animatie het leerproces vergemakkelijken door gebruik te maken van herhaling en interactie.

 

Infographics in e-learnings

Infographics zijn ook een geweldige manier om informatie visueel aantrekkelijk te presenteren en begrijpelijker te maken voor een e-learning. Een infographic laten maken voor je e-learning heeft flink wat voordelen: 

 • Visualiseren van processen: Door een proces stap voor stap weer te geven in een infographic, kan dit makkelijker begrepen worden. Denk aan een stappenplan, apparatuur, veiligheidsinstructie, etc.
 • Presenteren van statistieken: Infographics zijn een geweldige manier om statistieken op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren.
 • Vergelijken van gegevens: Infographics maken het gemakkelijk om gegevens met elkaar te vergelijken en patronen te ontdekken.
 • Verduidelijken van terminologie: Door middel van infographics kan een abstracte term of concept op een visueel aantrekkelijke manier verduidelijkt worden.
 • Versterken van de boodschap: Een goed gemaakte infographic kan de boodschap van een e-learning versterken door een visuele component toe te voegen.

Afbeeldingen in e-learnings

Het gebruik van afbeeldingen in e-learnings kan een waardevolle aanvulling zijn op de inhoud. Pas hier echter wel mee op, want met het gebruik van echte foto's of stockfoto's kan het al snel verwarrend zijn als deze niet direct een link hebben met de inhoud van de e-learning. Dit kan dus ontzettend afleiden. Bovendien kan het gebruik van afbeeldingen met mensen erop ook afleiden als deze niet aansluiten bij de belevingswereld of context van de e-learning.

10 brainstorm vragen om je e-learnings aantrekkelijker te maken

Snel wat inspiratie nodig om je e-learnings nog wat (visueel) aantrekkelijker te maken? Geef antwoord op onderstaande brainstorm vragen.

 1. Hoe kunnen we animatie en visuals gebruiken bepaalde complexe onderwerpen in de e-learning eenvoudiger uit te leggen?
 2. Hoe zouden we infographics kunnen inzetten om informatie visueel aantrekkelijk te presenteren en begrijpelijker te maken?
 3. Hoe zouden we video kunnen gebruiken om de e-learning persoonlijker te maken?
 4. Hoe zouden we interactieve elementen kunnen gebruiken om leerlingen actief betrokken te houden bij de e-learning?
 5. Hoe zouden we afbeeldingen (echte foto’s) kunnen inzetten om bepaalde onderdelen persoonlijker of duidelijker te maken?
 6. Hoe zouden we noodzakelijke teksten korter en aantrekkelijker kunnen maken?
 7. Hoe zouden we geluid kunnen gebruiken om de stof boeiender te maken?
 8. Hoe zou onze e-learning eruit zien als we alleen maar bewegend beeld zouden kunnen gebruiken dat geschikt is voor de Tik Tok-generatie?
 9. Hoe zouden we de e-learning één visueel thema kunnen geven of een visuele metafoor die overal in kan worden doorgevoerd?
 10. Hoe zouden we visuals, graphics of animaties uit de e-learning kunnen hergebruiken, combineren of ‘remixen’ zodat deze bruikbaar worden voor andere doeleinden binnen de organisatie?

Samengevat, visuals en graphics spelen een cruciale rol bij e-learnings. Ze helpen de aandacht van het publiek vast te houden, complexe concepten en processen te verduidelijken en de overvloed aan informatie te verminderen.

Visueel ontwerp en het bepalen/samenstellen van de inhoud moeten samengaan om een e-learning van hoge kwaliteit te maken. Als de visuals een relevante bijdrage leveren aan de inhoud van de cursus, kan het gebruik van visuals een grote impact hebben op het leerproces. Dus, voeg een beetje kleur en afbeeldingen toe!

Betere visuals voor je e-learning laten maken?

Klaar om jouw e-learnings een boost te geven met betere animaties, infographics en andere visuals? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.